Met man en  macht werd gewerkt om het tweede deel van het Champagnebier in de fles te krijgen. Ruim 1500 flessen werden gebotteld en dat is slechts de helft van een heel bijzonder en feestelijk bier, dat pas in september beschikbaar komt.

Samen met Kees Bubberman hadden we het idee een bijzonder bier te maken. Een champagnebier. Deze zomer gaven we een handshake om het project op te starten. Voor extra expertise zochten we contact met wijnmaker en bierbrouwer Oliver Meckler, ook wel bekend als de Flying Maker van de Achterhoek. Zijn kennis is fenomenaal en hij stortte zich met ons op dit bijzondere project.

Blond bier

Deze zomer werd in Middelburg een basisbier gebrouwen. Dit was een 7% Blond zonder uitgesproken karakter. In het najaar gingen we naar Duitsland om ruim 200 kilo druiven te plukken. Deze pinot noir druiven hebben we in de brouwketel gedaan en daar wijngist aan toegevoegd, zoals dat ook door wijnboeren gebeurt.

Na drie dagen hebben we daar het Blond bier over heen gedaan. Een – voor zover bekend – nooit eerder vertoonde manier van bier maken. Alle druivenschillen zijn er uit gefilterd en het bier heeft gelagerd in de koeling.

Champagnegist

Eind november is het bier gebotteld met champagnegist. Dit is dus de derde gisting (na de gisting van het Blond bier en de gisting van de druiven). Nu moet het bier, dat straks een alcoholpercentage heeft van ruim 10%, negen maanden rijpen. Daarna wordt het behandeld volgens de champagne-methode. Dat wil zeggen, de fles wordt met de dop schuin naar beneden gezet en 21 dagen lang elke dag iets gedraaid. Hierdoor komt het bezinksel in de hals terecht. Dat wordt met glycol bevroren. Door de fles te openen schiet de prop er uit. De fles wordt bijgevuld en krijgt dan een champagnekurk inclusief een mooie muselet.

Deze flessen komen komend najaar op de markt. Hoe en waar de flessen verkocht gaan worden en wat de prijs is, weten we op dit moment nog niet. Daarover houden we je uiteraard op de hoogte via de website en via Facebook.

Behalve een bier gebrouwen met blauwe druiven is er ook een champagnebier gebrouwen met alleen champagnegist. Tijdens het bottelen van dit laatst genoemde bier, half januari, hebben we een tussentijds kwaliteitscontrole gedaan van het bier gebrouwen mét druiven.

Bekijk hier het filmpje met de spotane reactie van Oliver Meckler. 
Op de bierblog Bierista.nl werd ook een artikel gepubliceerd over ons bijzondere champagnebier.

 

Bierista_Bronckhorster_Champale.002

Bierista_Bronckhorster_Champale.003

Bierista_Bronckhorster_Champale.004

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright (C) 2016 Bronckhorster Brewing Company
rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide